
TANG, TARE OG BÆREKRAFTIG MATPRODUKSJON: MULIGHETER OG BARRIERER FOR INDUSTRIEN
| juli 6th, 2023 | Highlights
Arendalsuka 2023 ARRANGEMENT
Tang, tare og bærekraftig matproduksjon: muligheter og barrierer for industrien’
Onsdag 16. august, 19:00 – 20:30 på GRID-Arendals bakgård Arrangementet blir streamet For en oversikt over dette temaet, se vår siste publikasjon
« Tareindustrien: muligheter, barrierer og veien videre»
Oversikt
Befolkningsvekst og behovet for mer bærekraftig matproduksjon har gitt økt fokus på havet som et matfat. Mye peker på at dyrking av blå skog, inkludert tang og tare, kan utvikle seg til å bli en omfattende, global næring. For Norge er det spådd at vi innen 2050 kan produsere så mye som 20 millioner tonn makroalger i året. Men i 2023, nesten 10 år etter den første tillatelsen til dyrking av tare ble tildelt, så forventes et høstet volum på 400-500 tonn. Bak dette beskjedne tallet ligger en rekke prosesser, prosjekter og trender som kan bidra til akselerert fremdrift. Det jobbes, for eksempel, med å effektiserte dyrking og foredlings metoder. Regelverket har også blitt endret for å definere tang og tare som sjømat. Samtidig er det økt interesse for tang og tare produkter, fornyet interesse for flerbruk av marint areal, og satsing på blant annet bærekraftig dyre- og fiskefôr. Er dette nok til å få industrien skikkelig i gang? Vi samler politikere og næringslivet til debatt.
Arrangementet på 45 minutter vil bli etterfulgt av 45 minutter til mingling med uformell diskusjon og smaksprøver. Kokk Patrik Christopher Hemstrøm serverer to retter: 1) Nypoteter, kremet skalldyrsaus og trøffeltang og 2) Havsalat cracker med nøttekrem, tørket havsalat og gresskarblomst (vegansk).
Programmet
19:00-19:05 Velkommen
Marie Hauge – Kommunikasjonsdirektør, Havforskningsinstituttet
19:05-19:10 Innledning
Cecilie Wathne – Leder, Norsk nettverk for blå skog Gunhild Borgersen – Forsker, NIVA
19:10-19:45 Paneldiskusjon
Kristina Sigurdsdottir Hansen – Statssekretær (AP), Nærings- og fiskeridepartementet Harald Sveier – Leder for forskning og innovasjon, Lerøy Christian Chramer – Administrerende direktør, Norges Sjømatråd
19:45-19:50 Pause 19:50-20:30 Mingling med uformell diskusjon og smaksprøver
Mat tilberedt av kokk Patrik Christopher Hemstrøm
Foto: Arne Duinker, HI
mer informasjon
publikasjon om tareindustrien
Highlights
Naturbasert karbonkompensasjon med høy integritet er avgjørende i kampen mot klimaendringer
Naturbasert karbonkompensasjon med høy integritet er avgjørende i kampen mot klimaendringer Steven Lutz, senior programoffiser og blåkarbonleder, GRID-Arendal. Opprinnelig innlegg fra GRID-Arendal [...] Read more