TANG, TARE OG BÆREKRAFTIG MATPRODUKSJON: MULIGHETER OG BARRIERER FOR INDUSTRIEN

| juli 6th, 2023 | Highlights

Arendalsuka 2023 ARRANGEMENT

Tang, tare og bærekraftig matproduksjon: muligheter og barrierer for industrien’

Onsdag 16. august, 19:00 – 20:30 på GRID-Arendals bakgård Arrangementet blir streamet For en oversikt over dette temaet, se vår siste publikasjon
« Tareindustrien: muligheter, barrierer og veien videre»

Legg til i kalenderen
AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo

Oversikt

Befolkningsvekst og behovet for mer bærekraftig matproduksjon har gitt økt fokus på havet som et matfat. Mye peker på at dyrking av blå skog, inkludert tang og tare, kan utvikle seg til å bli en omfattende, global næring. For Norge er det spådd at vi innen 2050 kan produsere så mye som 20 millioner tonn makroalger i året. Men i 2023, nesten 10 år etter den første tillatelsen til dyrking av tare ble tildelt, så forventes et høstet volum på 400-500 tonn. Bak dette beskjedne tallet ligger en rekke prosesser, prosjekter og trender som kan bidra til akselerert fremdrift. Det jobbes, for eksempel, med å effektiserte dyrking og foredlings metoder. Regelverket har også blitt endret for å definere tang og tare som sjømat. Samtidig er det økt interesse for tang og tare produkter, fornyet interesse for flerbruk av marint areal, og satsing på blant annet bærekraftig dyre- og fiskefôr. Er dette nok til å få industrien skikkelig i gang? Vi samler politikere og næringslivet til debatt.

Arrangementet på 45 minutter vil bli etterfulgt av 45 minutter til mingling med uformell diskusjon og smaksprøver. Kokk Patrik Christopher Hemstrøm serverer to retter: 1) Nypoteter, kremet skalldyrsaus og trøffeltang og 2) Havsalat cracker med nøttekrem, tørket havsalat og gresskarblomst (vegansk).

Programmet

19:00-19:05     Velkommen
Marie Hauge – Kommunikasjonsdirektør, Havforskningsinstituttet

19:05-19:10     Innledning
Cecilie Wathne – Leder, Norsk nettverk for blå skog Gunhild Borgersen – Forsker, NIVA

19:10-19:45     Paneldiskusjon
Kristina Sigurdsdottir Hansen – Statssekretær (AP), Nærings- og fiskeridepartementet Harald Sveier – Leder for forskning og innovasjon, Lerøy Christian Chramer – Administrerende direktør, Norges Sjømatråd

19:45-19:50      Pause 19:50-20:30    Mingling med uformell diskusjon og smaksprøver
Mat tilberedt av kokk Patrik Christopher Hemstrøm

 

sugar-kelp_Arne-Duinker_HI-1024x683

Foto: Arne Duinker, HI

mer informasjon
publikasjon om tareindustrien

Highlights

Norsk sammendrag av Ut i det blå: Et veikart for en bærekraftig framtid for tareskogen

NORSK SAMMENDRAG RAPPORT – ENGELSK grafiske elementer Norsk sammendrag av Ut i det blå: Et veikart for en bærekraftig framtid for tareskogen Ut i det blå: Et veikart for en bærekraftig framt[...] Read more
Webinar: UNEP-rapporter om tare og-mangroveskoger

WEBINAR: UNEP-RAPPORTER OM TARE OG-MANGROVESKOGER Bli med UNEP og partnere GRID-Arendal, NBFN og UNEP-WCMC for et webinar 2. mai 15.00 CEST for lansering av to nye rapporter: Into the Blue: Securing a[...] Read more
Naturbasert karbonkompensasjon med høy integritet er avgjørende i kampen mot klimaendringer

Naturbasert karbonkompensasjon med høy integritet er avgjørende i kampen mot klimaendringer Steven Lutz, senior programoffiser og blåkarbonleder, GRID-Arendal. Opprinnelig innlegg fra GRID-Arendal [...] Read more