OMFAVNE TARESKOGER I DET KOMMENDE TIÅRET
Karen Filbee-Dexter og Thomas Wernberg, begge forskere ved Havforskningsinstituttet (IMR) og medlemmer av NBFN, publiserte et brev om viktigheten av å omfavne tareskoger i det kommende tiåret.

Karen Filbee-Dexter og Thomas Wernberg, begge forskere ved Havforskningsinstituttet (IMR) og medlemmer av NBFN, publiserte et brev om viktigheten av å omfavne tareskoger i det kommende tiåret.
NORGE SATSER PÅ BLÅ SKOG Forfattere: Cecilie Wathne (Norsk nettverk for blå skog), Torill Sateroy (GRID-Arendal og Norsk nettverk for blå skog) og Brian Tsuyoshi Takeda (Urchinomics) One Ocean Week fikk et knallstart med Regjeringens havkonferanse mandag 17. april. I tillegg til å velge blå skog som et av temaene for dagen, kom regjeringen med…
Read moreNaturbasert karbonkompensasjon med høy integritet er avgjørende i kampen mot klimaendringer Steven Lutz, senior programoffiser og blåkarbonleder, GRID-Arendal. Opprinnelig innlegg fra GRID-Arendal Bevaring og restaurering av karbonrik mangroveskog er en viktig naturbasert klimaløsning som kan bidra til å dempe den globale klimakrisen. Mangroverot i Indonesia. Steven Lutz, GRID-Arendal Verden står overfor en klimakrise. FNs mellomstatlige…
Read moreSUKKERTARESKOG PÅ DIREKTORATENES REDNINGSLISTE Trine Bekkby, Eli Rinde og Hege Gundersen – Norsk institutt for vannforskning, NIVA Sukkertareskogene langs norskekysten er viktige leveområder for et stort antall arter og bidrar med mange økosystemtjenester, som mat- og råvareproduksjon og karbonbinding og -lagring. Sukkertareskogene er regnet som sterkt truet, mest sannsynlig på grunn av økte temperaturer og…
Read moreTopp 10 trender-artikkelen lansert på NBFN-seminar i Oslo Publikum deltar i spørsmål og svar-delen av seminaret 1. februar holdt Norsk Nettverk for Blå Skog (NBFN) et frokostseminar i Oslo for å lansere nettverkets sisteprodukt, en oversikt over Topp 10 blå skog-trender fra 2022. Rommet var fylt av interesserte fra både offentlig og privat sektor, noe…
Read moreDenne livebloggen inneholder hav, blå skoger og kyst- og havblått karbon-relaterte sidearrangementer på UNFCCC COP27 (6. – 18. nov.). Dette innlegget vil bli oppdatert gjennom hele COP og ble opprinnelig lagt ut på GEF Blue Forests Project. Innholdet i denne bloggen er på engelsk. For foreslåtte oppdateringer eller redigeringer vennligst send en e-post: steven.lutz (@) grida.no…
Read moreSted: Oslofjordmuseet (eller digitalt)Dato: 29. september 2022 kl 08.45 – 09.45Registrering: Påmeldingsskjema Ålegrasenger er marine undervannsenger dannet av sjøgraset ålegras. De utgjør en viktig naturtype som huser et rikt biologisk mangfold og produserer en rekke økosystemtjenester. Forsker Kristina Øie Kvile fra NIVA, norsk instiutt for vannforskning, presenterer et nytt prosjekt for å forsøke å restaurere…
Read moreGEAK NETTVERK HOLDER FØRSTE VERKSTED GEAK workshopdeltakere samlet ved Havforskningsinstituttet i Arendal, Norge I juni 2022 holdt nettverket Global Ecosystem Services Assessment from Kelp forests (GEAK) sin første personlige workshop ved Havforskningsinstituttet i Arendal, Norge. Nettverket samler tare- og tangeksperter og miljøøkonomer for å fullføre en global syntese av spekteret av fordeler som tareskoger gir…
Read moreOMFAVNE TARESKOGER I DET KOMMENDE TIÅRET Karen Filbee-Dexter og Thomas Wernberg, begge forskere ved Havforskningsinstituttet (IMR) og medlemmer av NBFN, publiserte et brev om viktigheten av å omfavne tareskoger i det kommende tiåret. Les artikkelen
Read moreHAV & BLÅTT KARBON PÅ COP26 Denne artikkelen er på engelsk. This live blog features oceans, blue forests, and coastal and oceanic blue carbon related side events at UNFCCC COP26 (31 Oct – 12 Nov). 28 events are listed. This post will be updated throughout the COP and was originally posted on GEF Blue Forests…
Read moreEt prosjekt ledet av Norsk institutt for vannforskning (NIVA), i samarbeid med GRID-Arendal, Havforskningsinstituttet (HI), Aarhus Universitet og Åbo Akademi.
Read moreNBFN PÅ DET INTERNASJONALE BLUE CARBON INITIATIVE-MØTET I KØBENHAVN Blue Carbon Initiative Scientific Working Group møttes i København, Danmark, fra 9. til 13. september 2019. Fokuset på dette møtet var på Blue Carbon habitater i Norden. Et av de sentrale spørsmålene i workshopen var: “ Hvordan kan Blue Carbon bidra til å oppnå de nasjonalt…
Read moreWORKSHOP I GRANADA OM MAKROALGERNES ROLLE I DET GLOBALE KARBONBUDSJETTET Seksten forskere fra Europa, Australia og USA var i april samlet i Granada for å diskutere makroenes rolle i det globale karbonbudsjettet. Deltakere fra Norwegian Blue Forest Network var Kasper Hancke og Hege Gundersen fra NIVA, og Karen Filbee-Dexter fra IMR. Ansvarlig for workshopen var…
Read moreNY INNSIKT I SKJEBNEN TIL TAREKARBON Et nytt forskningspapir i Nature Scientific Reports viser at frittliggende tangfragmenter kan transporteres mange kilometer, og har potensial til raskt å nå kontinentalsokkelen der de kan konsumeres av dyphavsdyr eller bli gravlagt i sedimenter. Forskningen ble utført av Wernberg og Filbee-Dexter, fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Norsk…
Read moreETABLERING AV ET INTERNASJONALT SEAGRASS EXPERTS NETWORK Mot en internasjonal agenda for vitenskap, politikk og bevaring av sjøgress, International Seagrass Biology Workshop 13. – 15. Juni 2018, Singapore Enger av sjøgress er avgjørende for funksjonen til sunne og produktive kyster rundt om i verden, men dessverre blir de ofte oversett og ikke verdsatt. FNs miljø…
Read moreVIL KLIMAENDRINGENE PÅVIRKE NORSKE TARESKOGER PÅ EN POSITIV MÅTE? Klimaendringer, inkludert forsuring av havene, vil trolig påvirke mange av plantene og dyrene i havet og havene våre. Friske forskningsresultater indikerer at tang kan bli begunstiget av noen av endringene. Store mengder karbondioksid (CO2) slippes ut i atmosfæren av den moderne verden. Utslippene fører til at atmosfæren…
Read moreINTEGRERING AV MANGROVESKOG I REDD + VERKSTED Organisert av NBFN og Norges internasjonale klima- og skogsinitiativ (NICFI) Oslo, 16. – 17. Oktober Målet med workshopen var å identifisere viktige utfordringer og potensielle løsninger for å integrere mangrover i REDD + -strategier. Workshopdeltakerne identifiserte flere viktige kategorier av utfordringer for å integrere mangrover i REDD +,…
Read moreKELCO WORKSHOPP Tareeksportens rolle i utformingen av tilstøtende bunndyr økosystemer: trinn for internasjonalt samarbeid Oslo, 19.-20. september 2017. Hovedmålet med KELCO-workshoppet var å samle nasjonale og internasjonale eksperter med ulik vitenskapelig bakgrunn om tang og bentisk økologi for å dele data og informasjon og identifisere og styrke synergier mellom pågående forskningsprosjekter. KELCO-workshoppet ble medfinansiert av…
Read moreBLÅ SKOG, JAZZ OG TAPAS Hva er blå skog? Visste du at Blå skog kan hjelpe oss med å bekjempe klimaendringene? Bli med på dette oppløftende kveldsarrangementet med jazz fra de berømte musikerne Rasmus Solem, Espen Larsen og Arild Nyborg. Kom og møt våre eksperter, partnere og støttespillere og lær mer om de vakre skogene…
Read moreMARINE LIFE – DYPE HAVHELTER SOM BEKJEMPER KLIMAENDRINGER Mest arbeid for å adressere karbonutslipp fokuserer på landbaserte løsninger som å bevare eller plante på nytt. Imidlertid kan marine liv være usannsynlige helter i vår kamp mot klimaendringer og for å unngå de store globale katastrofer som er advart om i den siste rapporten fra det…
Read moreNBFN PÅ THE REDD + EXCHANGE 2018 Oslo Tropical Forest Forum 2018, 27-28 June, Oslo Denne økten følger av en forberedende workshop organisert av Norges internasjonale klima- og skogsinitiativ og NBFN i fjor høst. I sin innledning henviste minister for miljø og klima, Ola Elvestuen til NBFN: “I min tidligere kapasitet [as chair of the Committee…
Read moreHVOR STOR, HVOR BLÅ, HVOR VAKKER Sjøgress hjelper til med å bekjempe klimaendringene i Norge Menneskelig aktivitet frigjør 9,9 Gt karbon hvert år. Det er 9 900 000 000 tonn – tilsvarende utslipp fra 2 milliarder personbiler i ett år. For perspektiv er det litt over en milliard biler på veien i verden i dag. Hva…
Read moreINTERVJU PÅ NRK RADIO- EKKO Onsdag 11. september ble Hartvig Christie og Hege Gundersen intervjuet på NRK Ekko om statusen til tareskog i Norge og blå skogers rolle i karbonopptaket. Tareskog langs norskekysten vokser sakte tilbake etter mer enn førti års fravær på grunn av kråkebolle. Dette er gode nyheter for de tusenvis av arter…
Read morePRESENTASJON VED NORGES VITENSKAPSAKADEMI Oslo, 2 September 2017 Mandag 2. september ble Hege Gundersen (NIVA) og Glen Peters (CICERO) invitert fra Norges vitenskapsakademi til å holde en presentasjon om karbonopptak i skog – Jordens naturlige buffer for klimaendringer. Glen hadde å gjøre med det grønne – og Hege med de blå skogene. Hege fortalte historien om de…
Read moreTURFALGAE VERKSTED Med støtte fra NBNF og RCN (Norges forskningsråd) arrangerte NIVA en internasjonal workshop fra 31. mai – 2. juni 2017 om gressalger og truslene de utgjør mot tang og sjøgress. Målet med workshopen var å samle nasjonale og internasjonale ledende forskere, samt norske ledere, for å vurdere nåværende kunnskapsstatus globalt, og for å…
Read moreThe Blue Carbon Initiative Scientific Working Group met in Copenhagen, Denmark, from September 9-13, 2019. The focus of this meeting was on Blue Carbon habitats in the Nordic countries. One of the central questions of the workshop was: “How can Blue Carbon contribute to achieve the Nationally Determined Contributions (NDCs) and the goals of the Paris…
Read more