KELCO WORKSHOPP

KELCO WORKSHOPP

Tareeksportens rolle i utformingen av tilstøtende bunndyr økosystemer: trinn for internasjonalt samarbeid

Oslo, 19.-20. september 2017.

Hovedmålet med KELCO-workshoppet var å samle nasjonale og internasjonale eksperter med ulik vitenskapelig bakgrunn om tang og bentisk økologi for å dele data og informasjon og identifisere og styrke synergier mellom pågående forskningsprosjekter. KELCO-workshoppet ble medfinansiert av NFR-MARINFORSK og Norwegian Blue Forest Network (Norge) og fra British Ecological Society-Aquatic group og MERP-programmet (UK). Workshoppet ble holdt på Science Park i Oslo, Norge, i september 2017.

Workshoppet ble satt opp for å legge til rette for diskusjoner om eksport av tare og påvirkning, noe som muliggjorde sammenligninger av økosystemer med forskjellige drivere i stor geografisk skala. Strategisk ga workshoppet et utmerket rammeverk for kunnskapsdeling blant ledende forskere innen tangforskning, styrke samarbeidet og fremme fremtidige forskningssamarbeid. Workshoppet ble organisert over to dager og hadde nytte av deltakelsen fra 20 ledende forskere om tareforskning fra 7 land: 11 fra Norge, 3 fra Storbritannia, 1 fra Irland, 1 fra Danmark, 1 fra USA, 2 fra Canada og 1 fra Australia .

Sett scenen: hva vet vi?

Den første morgenen av workshopen ble viet til presentasjoner som bidro til å sette scenen for nåværende kunnskap og forskning innen tangdriftproduksjon og skjebne i forskjellige geografiske regioner:

  • Hovedresultater hittil fra KELPEX-prosjektet – Karen Filbee-Dexter (NIVA, NO)
  • Produksjon, transport og skjebne til tareavfall i Nova Scotia – Bob Scheibling (Dalhousie Uni., CA)
  • Nyere og pågående tareundersøkelser i Storbritannia og Irland – Michael Burrows (SAMS, Storbritannia), Dan Smale (MBA, Storbritannia), Pippa Moore (Aberystwyth Uni., Storbritannia), Nessa O’Connor (Uni. Dublin, Irland)
  • Tareundersøkelse i Alaska – Ken Dunton (Uni. Texas, USA)
  • Norsk nettverk for blå skog – Hege Gundersen (NIVA)
Diskusjoner: hva er hullene?

Den første morgenen med presentasjoner ble fulgt av to halve dagers diskusjoner om fire hovedtemaer:

  • Diskusjon 1: Generering til restaurering av tare og mekanismer for detritusproduksjon
  • Diskusjon 2: Kvantifisere transport av tarerusk 
  • Diskusjon 3: Kvantifisering av tareforstyrrelser av bunnfellesskap og sekvestrering
  • Diskusjon 4: Virkninger av regimeskift på drivforsyning og økosystemrespons
Neste trinn: hvordan kan vi løse viktige kunnskapshull?

Workshoppet ble avsluttet med en generell diskusjon om neste trinn. Denne økten startet med å identifisere 3-5 store kunnskapshull som kan løses med gjeldende pågående forskning / metoder. Diskusjonene inkluderte informasjon om relevante innkallinger til forslag, potensielle fremtidige workshops, studentutvekslinger og diskusjoner om to potensielle publikasjoner som en felles innsats deltakerne.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

alle blogginnlegg

Norge satser på blå skog

NORGE SATSER PÅ BLÅ SKOG Forfattere: Cecilie Wathne (Norsk nettverk for blå skog), Torill Sateroy (GRID-Arendal og Norsk nettverk for blå skog) og Brian Tsuyoshi Takeda (Urchinomics) One Ocean Week fikk et knallstart med Regjeringens havkonferanse mandag 17. april. I tillegg til å velge blå skog som et av temaene for dagen, kom regjeringen med…

Read more
Naturbasert karbonkompensasjon med høy integritet er avgjørende i kampen mot klimaendringer

Naturbasert karbonkompensasjon med høy integritet er avgjørende i kampen mot klimaendringer Steven Lutz, senior programoffiser og blåkarbonleder, GRID-Arendal. Opprinnelig innlegg fra GRID-Arendal Bevaring og restaurering av karbonrik mangroveskog er en viktig naturbasert klimaløsning som kan bidra til å dempe den globale klimakrisen. Mangroverot i Indonesia. Steven Lutz, GRID-Arendal Verden står overfor en klimakrise. FNs mellomstatlige…

Read more
Sukkertareskog på direktoratenes redningsliste

SUKKERTARESKOG PÅ DIREKTORATENES REDNINGSLISTE Trine Bekkby, Eli Rinde og Hege Gundersen – Norsk institutt for vannforskning, NIVA Sukkertareskogene langs norskekysten er viktige leveområder for et stort antall arter og bidrar med mange økosystemtjenester, som mat- og råvareproduksjon og karbonbinding og -lagring. Sukkertareskogene er regnet som sterkt truet, mest sannsynlig på grunn av økte temperaturer og…

Read more
Topp 10 trender-artikkelen lansert på NBFN-seminar i Oslo

Topp 10 trender-artikkelen lansert på NBFN-seminar i Oslo Publikum deltar i spørsmål og svar-delen av seminaret 1. februar holdt Norsk Nettverk for Blå Skog (NBFN) et frokostseminar i Oslo for å lansere nettverkets sisteprodukt, en oversikt over Topp 10 blå skog-trender fra 2022. Rommet var fylt av interesserte fra både offentlig og privat sektor, noe…

Read more
Hav og blått karbon på COP27

Denne livebloggen inneholder hav, blå skoger og kyst- og havblått karbon-relaterte sidearrangementer på UNFCCC COP27 (6. – 18. nov.). Dette innlegget vil bli oppdatert gjennom hele COP og ble opprinnelig lagt ut på GEF Blue Forests Project. Innholdet i denne bloggen er på engelsk. For foreslåtte oppdateringer eller redigeringer vennligst send en e-post: steven.lutz (@) grida.no…

Read more