Day 2: Wednesday 17 November
09:30 - 12:30
Language: Norwegian
What is the status of blue forests in Norway?
This session will give a short summary of the status and trends of Norwegian blue forests. The Norwegian coastline is long and the threats vary from heat waves in the South to sea urchins in the North.
09:30
Velkommen!
09:33
Blå skog i Hurdalsplattformen
09:41
Hva truer den blå skogen?
09:47
Nedbeiting og gjenvekst av tareskog, hva kan vi lære fra Porsangerfjorden
09:53
Hvordan står det til med blå skog i Oslofjorden?
Norwegian blue forests - more important than you think
Blue forests provide many goods and services for humans and coastal species. In this session we will explore the range of ecosystem services, including carbon storage, protection of biodiversity and its importance for commercial fish stocks. The session will conclude with a discussion on the value of blue forests.
10:00
Introduksjon
10:06
Biomangfold og hvem spiser hvem i den blå skogen
10:15
Video: Hvilken nytte har vi av den blå skogen?
Karbonlagring – Kasper Hancke, NIVA
Vannkvalitet – Frithjof Moy, IMR
Fiskeri – Kjell Magnus Norderhaug, IMR
Habitat for sjøfugl – Signe Christensen-Dalsgaard & Nina Dehnhard, NINA
Produkter fra tare – Mari Vold Bjordal, Bellona
Mat og dyrefôr – Åshild Ergon, NMBU
Kulturelle verdier – Frode Sundnes, NIVA
10:25
Paneldebatt: Naturlig, plukket, trålet og dyrket – kan vi få i pose og sekk?
Break
10:39 - 10:49
10:50
Tidevannseng og -sump: til tjeneste!
10:55
Interview: Ålegress: en viktig lillesøster i blå skog familien
11:02
Verdier og verdsetting av natur
11:14
Verdsetting av økosystemtjenester fra verdens tareskog
11:20
Paneldiskusjon: Verdsetting av blå skog
Moderator:
Anne Lene Dale, Kystvett AS
Panellists:
Arild Vatn, NMBU
Thomas Wernberg, IMR
11:27
Avslutning
Blue Discussions
An opportunity for participants and speakers to further discuss the topics of the day and network with each other.
Language: Norwegian
DAY 2: SPEAKERS
Bjørnar Selnes Skjæran
Fisheries and maritime affairs minister, Norwegian Ministry of Trade, Industry and Fisheries
Åshild Ergon
Associate professor, Foods of Norway, Norwegian University of Life Sciences (NMBU)